Märkesförsäkring bara för Volkswagen Transportbilar


Kör säkert i sommar

Med rätt lufttryck och däckmönster är du säkrare på vägen. Med skiftande väder på sommarhalvåret och med blöta vägbanor ökar risken för vattenplaning.

Sommardäck

Sommardäck och mönsterdjup 

Nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på 7–8 millimeter. Det rekommenderas att sommardäck har minst 3 mm mönsterdjup, minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm. För att minska risken för vattenplaning är de viktigt med större mönsterdjup och rätt lufttryck i däcket. Mönsterdjupet kan du kontrollera med en mönsterdjupsmätare, om däcken har otillräckligt mönsterdjup riskerar du böter på 1 200 kronor.

Vinterdäck på sommarvägar är betydligt instabilare än sommardäck, de flesta klarar inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd. Om du kör med vinterdäck på sommarvägarna blir bromssträckan ca 15 % längre. 

Datum för sommar­däck

  • Mellan 1 april – 30 november får du använda sommardäck om det inte råder vinterväglag*.

I vissa fall får du köra med sommardäck under vinterdäcksperioden till exempel till besiktning, närmaste vägen till och från verkstad i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen.

*Vinterväglag betyder att de finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. I slutändan är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Läs om undantag på Transportstyrelsens hemsida.

3 tips om sommardäck

När det är dags att köpa nya sommardäck behöver du tänka på några saker.

  • Titta i registreringsbeviset där finns information om godkända hjul- och däckdimensioner för din bil.
  • Om du byter dina däck själv bör du efterdra hjulmuttrar när däcken fått rulla några mil.
  • När däcket använts 5–6 år bör du kontrollera så det inte finns sprickbildning eller andra skador – även om mönsterdjupet är bra.

Boka tid hos din närmaste Volkswagenverkstad så får du hjälp att byta till rätt däck.