Hämtar information

Vinterdäck – säkra vintergreppet

Ett vinterdäcks förmåga att greppa på is och snö avtar i takt med slitaget. Redan vid 4 mm mönsterdjup minskar dina möjligheter att bromsa och styra din bil på svårare underlag. Däcken är helt avgörande för ett säkert vintergrepp.

Vinterväglag

Vilka regler gäller?

Enligt Svensk lag måste vinterdäcken sitta på mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna mellan 1 oktober och 15 april. Kravet om vinterdäck gäller även för släpvagn.

Dubbade eller odubbade däck

Som vinterdäck räknas däck som är särskilt framtagna för vinterkörning enligt tillverkaren och dessutom är märkta M+S (Mud and Snow). Under senare år har även odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck, utvecklats med goda vinteregenskaper.

Viktiga datum

Du får ha vinterdäck mellan 1 oktober-15 april. Mellan 1 december-31 mars måste du enligt lag ha vinterdäck om det är vinterväglag.

Förvara däcken rätt

Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg. Tvätta bort smuts och vägsalt. Rätt förvarade ökar däckens hållbarhet och livslängd.

Vinterdäck – sommartid

Kör inte med vinterdäck sommartid. Ett dubbfritt vinterdäck har avsevärt längre bromssträcka jämfört med ett sommardäck, vid bromsning och framför allt vid när vägbanan är våt.

Inför varje däckbyte är det viktigt att kontrollera däcken noga.